ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ «ΠΑΡΕΑ» ΤΟΥ

 

 Η «ΔΙΚΗ» ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ

Σε λίγες μέρες αρχίζει η δίκη των μελών της περίφημης τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικές Ταξιαρχίες Στοιχειωδών Σωματιδίων», που η κοινή γνώμη την περιμένει με πολύ ενδιαφέρον. Ως γνωστόν, η εξάρθρωση της οργάνωσης ήταν μια μεγάλη επιτυχία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της Αστυνομίας Φυσικών Ερευνών. Έτσι, το κανάλι μας ΤΗΛΕ-ΚΟΣΜΟΣ, για να σας θυμίσει την δράση της, θα κάνει ένα ειδικό αφιέρωμα-αναδρομή στα γεγονότα που προηγήθηκαν, το οποίο θα μεταδοθεί σε συνέχειες. Παρακολουθήστε το πρώτο μέρος από το βίντεο που ετοίμασε ο συνάδελφος.

 

 

ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΡΕΠΟΡΤΕΡ

Εδώ και λίγο καιρό έχουν παρατηρηθεί σοβαρά επεισόδια προκαλούμενα από συμμορία αγνώστων δραστών. Πολλά από αυτά συνέβησαν σε ηλεκτρικά κυκλώματα, όπως εμπρησμοί -η επίσημη ονομασία είναι θέρμανση αγωγών- όπου σε πολλές περιπτώσεις παράγονται φλόγες φωτός, όπως σε ηλεκτρικές λάμπες, άσκηση βίας σε μαγνητικές βελόνες, τις οποίες εξαναγκάζουν να στρέφονται, καθώς οι δράστες είναι ικανοί να δημιουργούν μαγνητικό πεδίο, εξαπόλυση δηλητηριωδών (και μη) αερίων και άλλων ουσιών σε τμήματα κυκλωμάτων, αποκαλούμενα βολτάμετρα. Χτυπούν όμως και ανθρώπους, προκαλώντας ηλεκτροπληξία. Όλα αυτά γίνονται κατά την διάρκεια πορειών τους μέσα στα κυκλώματα, που τις αποκαλούν ηλεκτρικό ρεύμα. Καθώς είναι πολύ ευκίνητοι, κατορθώνουν να ξεγλιστράνε από τις αστυνομικές δυνάμεις και έτσι είναι δύσκολο να συλληφθούν.

Ακόμη οι ταραξίες κάνουν καταλήψεις διαφόρων σωμάτων.

Εικάζεται ότι τα μέλη είναι δύο ειδών, αποκαλούμενα θετικά και αρνητικά και ότι, όταν δρουν ομοειδείς ομάδες τα σώματα που καταλαμβάνουν απωθούνται, ενώ όταν συμμετέχουν μέλη και των δύο ομάδων (η μία στο ένα σώμα και η άλλη στο άλλο) έλκονται.

Δεν είναι γνωστό ακόμη, αν τα επεισόδια στα κυκλώματα τα προκαλούν τα θετικά ή τα αρνητικά μέλη.

 

Λίγο μετά τα τελευταία γεγονότα, εστάλη προκήρυξη και ανάληψη ευθύνης των επεισοδίων που προκλήθηκαν από μια νέα τρομοκρατική οργάνωση που υπογράφεται «Ομάδα Ηλεκτρικών Φορτίων», όπου και προαναγγέλλεται η πραγματοποίηση νέων χτυπημάτων. Ο «αγώνας», όπως λένε, συνεχίζεται.

 

Η Αστυνομία ακολούθως εξαπέλυσε κυνηγητό για την σύλληψη των δραστών και ναι μεν δεν κατορθώθηκε προς το παρόν αυτό, αλλά η παρακολούθηση έφερε στο φως νέα στοιχεία, που σχετίζονται με την αποκάλυψη της πραγματικής ταυτότητας που κρύβεται κάτω από την επωνυμία «ηλεκτρικά φορτία».

Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι τα περιστατικά στα κυκλώματα τα προκαλούν τα αρνητικά μέλη της οργάνωσης.

 

Ομάδα, με επί κεφαλής τον κ. Thomson, κατόρθωσε να καταγράψει χαρακτηριστικά των δραστών, συγκεκριμένα το πόσα κιλά ζυγίζουν –η μάζα τους όπως λέγεται- κατά τη διάρκεια μιας εφόρμησης των δραστών, γνωστή ως καθοδικές ακτίνες, από ένα αρνητικό ηλεκτρόδιο μέσα σε περιοχή πολύ χαμηλού βαρομετρικού χαμηλού, πίεσης δηλ.

Άλλη ομάδα, με επί κεφαλής τον κ. Millikan, κατέγραψε μια ποσότητα χαρακτηριστική αυτών των δραστών, που ονομάστηκε ποσότητα ηλεκτρικού φορτίου.

 

Σημειωτέον ότι όλοι αυτοί οι αρνητικοί ταραχοποιοί είναι πανομοιότυποι, έχουν την ίδια μάζα και το ίδιο ηλεκτρικό φορτίο, γιατί είναι αδέλφια, που μοιάζουν σαν τα δίδυμα. Οι αστυνομικοί τους αποκαλούν ηλεκτρόνια. Αυτά είναι και τα πιο δραστήρια μέλη της οργάνωσης. Τα θετικά μέλη εικάζεται ότι έχουν το ίδιο φορτίο σε ποσότητα, αλλά διαφορετικό σε είδος και ότι είναι πιό σωματώδεις τύποι, δηλ. βαρύτεροι, είναι οι "φουσκωτοί" της παρέας.

 Αποφασίστηκε η επικήρυξη των δραστών, ιδιαιτέρως του πιο επικίνδυνου, του ηλεκτρονίου. Μοιράστηκαν φυλλάδια και τοιχοκολλήθηκαν αφίσες∙ δείτε την στην οθόνη:

 

ΚΑΤΑΖΗΤΕΙΤΑΙ σεσημασμένος δράστης, γνωστός με το όνομα ηλεκτρόνιο, για σωρεία αδικημάτων.

Προκαλεί θερμικές, μαγνητικές, χημικές, βιολογικές δράσεις.

Τα χαρακτηριστικά του: ζυγίζει 9.10-31kg και έχει φορτίο1,6.10-19C

 

 Δυστυχώς φωτογραφία δεν υπάρχει, γιατί κανείς δεν τον έχει αντικρύσει κατά πρόσωπο.

 

Μετά την επικήρυξη, πολλοί πολίτες αναφέρανε περιστατικά που υποπέσανε στην αντίληψή τους και δώσανε αρκετές πληροφορίες στην Αστυνομία, η οποία τις αξιοποίησε δεόντως, ώστε να έχουμε τα αποτελέσματα που θα αναφέρουμε στις επόμενες συνέχειες.

 

*

 

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΡΕΠΟΡΤΕΡ

Έρευνες του κ. Rutherford εντόπισαν το κρησφύγετό της οργάνωσης. Λέγεται άτομο. Διαθέτει ένα κεντρικό πυρήνα θετικό, γύρω από τον οποίο εντοπίζονται τα ηλεκτρόνια να διαγράφουν κύκλους. Ωστόσο υπάρχουν πολλά ερωτηματικά. Ο κ. Maxwell είχε υποδείξει ότι θα έπρεπε τα κινούμενα με αυτόν τον τρόπο ηλεκτρόνια να ακτινοβολούν, να παράγουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα, χάνοντας ενέργεια, οπότε θα έπεφταν στον πυρήνα, πράγμα το οποίο δεν γίνεται.

Μια, προσωρινή όμως, λύση έδωσε ο κ. Bohr, υποστηρίζοντας ότι τα ηλεκτρόνια δεν μπορούμε να τα βρούμε σε οποιαδήποτε τροχιά (ενώ ένα τεχνητός δορυφόρος μπορεί να τεθεί σε οποιαδήποτε τροχιά) παρά μόνο σε κάποιες ορισμένης ακτίνας. Σ’ αυτές τις τροχιές τα ηλεκτρόνια δεν ακτινοβολούν. Αντίθετα, λέει, ότι τα ηλεκτρόνια ακτινοβολούν, γεννούν ένα φωτόνιο ορισμένης συχνότητας, όταν κάνουν άλματα από τροχιά σε τροχιά. Έτσι διαλεύκανε την υπόθεση του λεγομένου γραμμικού φάσματος του υδρογόνου.

Όμως και η άποψη του κ. Bohr εγείρει ερωτηματικά, γιατί, αφ’ ενός μεν δεν μπορεί να εξιχνιάσει τα φάσματα των άλλων στοιχείων, αφ’ ετέρου δε οι υποθέσεις του φαίνονται αυθαίρετες και δεν μπορούν να εξηγηθούν με τις μέχρι τώρα γνώσεις και μάλιστα έρχονται σε αντίθεση με αυτές.

Τον γόρδιο δεσμό έλυσαν, ακολουθώντας μεν διαφορετικούς δρόμους, αλλά καταλήγοντας στο ίδιο αποτέλεσμα, οι κ. Schrodinger και Heisenberg, δίνοντας μια ολοκληρωμένη θεωρία, την κβαντική θεωρία (ή κβαντομηχανική). Πρόκειται για μια όντως δυσνόητη θεωρία. Έτσι θα πούμε μόνο δυό λόγια.

Υποστηρίζουν ότι οι γνωστοί μας νόμοι του Νεύτωνα έχουν περιορισμένη ισχύ –εξηγούν καλά αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο των μεγάλων διαστάσεων- και είναι ατελείς για την περιγραφή των πολύ μικρών σωματιδίων, τα οποία, όπως και τα φωτόνια, παρουσιάζουν την διπλή προσωπικότητα σωματιδίου-κύματος.

Το τελευταίο είχε διαπιστωθεί λίγο πριν. Ο αστυνόμος κ. de Broglie είχε εκφράσει φόβους ότι οι ταραξίες της οργάνωσης είναι ικανοί να προκαλέσουν κρούσματα περίθλασης. Εν όψει μάλιστα της απειλής νέων χτυπημάτων, διέταξε να είναι οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής σε διαρκή επιφυλακή.

Πράγματι δεν άργησε να πραγματοποιηθεί νέο κρούσμα, η εξέταση των ιχνών του οποίου οδήγησε τους Davisson, Germer και G.P. Thomson στην διαπίστωση ότι επρόκειτο όντως για περίθλαση, πράγμα που δείχνει ότι έχουν και κυματικές ιδιότητες. Είναι αξιοπαρατήρητο ότι παλαιότερα υπήρχε η άποψη ότι τα ηλεκτρόνια είναι σωματίδια ενώ το φως κύμα, σήμερα πιστεύουμε ότι και τα ηλεκτρόνια (και όλη η «παρέα» τους) και το φώς είναι και κύματα και σωματίδια. Έτσι οι πάσης φύσεως τρομοκράτες είναι διχασμένες προσωπικότητες.

 

Σχετικό με τα παραπάνω είναι ένα αξιοσημείωτο περιστατικό που συνέβη προσφάτως.

Αστυνομικός αντιλήφθηκε ένα ηλεκτρόνιο να τρέχει στον αυτοκινητόδρομο. Δεν πρόλαβε όμως να το συλλάβει, τα υπερσύγχρονα όμως όργανα που διέθετε μπορούσαν να εντοπίσουν την θέση και την ταχύτητά του. Σκέφθηκε να ειδοποιήσει ένα συνάδελφό του που βρισκόταν σε ένα άλλο σημείο του αυτοκινητοδρόμου και να τον πληροφορήσει πότε θα περνούσε από εκεί. Ξέροντας την θέση και την ταχύτητά του την στιγμή που τον προσπέρασε, καθώς και την απόσταση του συναδέλφου του θα ήταν πολύ απλό να βρει σε πόσο χρόνο θα έφθανε εκεί. Όταν όμως κοίταξε τα όργανα εξεπλάγη. Σημειωτέον ότι τα όργανά αυτά δίνουν και το λεγόμενο σφάλμα της μέτρησης, δηλ. με πόση ακρίβεια έχουμε το αποτέλεσμα. Τι διαπίστωσε: η θέση του ηλεκτρονίου είχε μετρηθεί με μεγάλη ακρίβεια, η ταχύτητά του όμως με τόση μεγάλη αβεβαιότητα, ώστε καθιστούσε αδύνατο να προβλέψει με ικανοποιητική ακρίβεια πότε θα περνούσε από την θέση του συναδέλφου του. Παρόλα αυτά τον ειδοποίησε να είναι σε επιφυλακή, να το εντοπίσει μόλις περάσει. Πράγματι ο άλλος συνάδελφος κάποια στιγμή σα να αντιλήφθηκε ότι κάτι περνάει από κοντά του, χωρίς όμως να μπορεί να διακρίνει την ακριβή θέση του. Και τα όργανά του τι έδειξαν: ταχύτητα προσδιορισμένη με ικανοποιητική ακρίβεια, αλλά θέση πολύ αβέβαια.

Όλα αυτά τα παράξενα τα αναφέρανε στον προϊστάμενό τους, αστυνόμο κ. Heisenberg. Ο κ. Heisenberg όμως δεν εξεπλάγη. Τους είπε ότι είχε υποπτευθεί αυτή την συμπεριφορά, αλλά δεν είχε προλάβει να τους ενημερώσει.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ

Μετά το δεύτερο μέρος της αναδρομής μας, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα προ ολίγου αναφερθέντα.

Έτσι λοιπόν έχουμε σήμερα κοντά μας τον κ. Heisenberg, να μας μιλήσει για τα καθέκαστα.

Πείτε μας κ. Heisenberg τι υποπτευθήκατε για να καταλάβουμε;

 

HEISENBERG

Αυτή η συμπεριφορά είναι τυπική των πολύ-πολύ μικρών σωματιδίων, όπως τα ηλεκτρόνια. Είναι αδύνατον να μετρήσουμε με μεγάλη ακρίβεια ταυτόχρονα και τη θέση και την ταχύτητά τους. Με όση μεγαλύτερη ακρίβεια προσδιορίζουμε την μία, τόσο μετρούμε την άλλη με μεγάλο σφάλμα, μεγάλη αβεβαιότητα. Την αρχή αυτή την λέμε αρχή της αβεβαιότητας ή της απροσδιοριστίας.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ

Μήπως κ. Heisenberg μπορούμε να ελπίζουμε ότι πιο τελειοποιημένα όργανα θα άρουν αυτήν την αβεβαιότητα;

 

HEISENBERG

Λοιπόν, το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Είναι φυσικώς αδύνατον με οποιοδήποτε τρόπο να έχουμε μεγαλύτερη ακρίβεια. Είναι θέμα των φυσικών νόμων και όχι τεχνολογικών δυνατοτήτων. Ο παρατηρητής των πολύ μικρών σωματιδίων, όπως π.χ. ηλεκτρονίων, επιδρά αναπόφευκτα σ’ αυτά (ενώ για μεγάλα σώματα η επίδραση είναι αμελητέα) και έτσι είναι αδύνατον να ξέρουμε την συμπεριφορά τους. Η φύση θέτει όρια που δεν μπορούμε να τα ξεπεράσουμε. Για να καταλάβετε καλύτερα θα σας πω κάτι σχετικό από την καθημερινή μας ζωή. Το εκφράζει ωραία μια λαϊκή ρύση: «Και την πίττα σωστή και τον σκύλο χορτάτο». Αυτό όπως ξέρουμε δεν γίνεται. Ή το ένα ή το άλλο. Είτε μεγάλη ακρίβεια στη μέτρηση της θέσης ή της ταχύτητας είτε μεγάλη άγνοια για το άλλο. Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Και ένα άλλο: Ένας λύκος κυνηγάει ένα λαγουδάκι. Το λαγουδάκι τρέχοντας κατορθώνει να ξεφύγει. Μπορεί να χαρήκαμε που τη γλύτωσε το λαγουδάκι, ο λύκος όμως δεν χάρηκε καθόλου!

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ

Να σας ρωτήσω όμως, αν πρόκειται για αυτοκίνητο, μπορούμε να μετρήσουμε με ικανοποιητική ακρίβεια και την θέση του και την ταχύτητά του. Έχουμε μήπως δύο διαφορετικές φυσικές στην περιγραφή του κόσμου, την φυσική του Νεύτωνα, που όπως ξέρουμε περιγράφει καλά τα μεγάλα σώματα και την κβαντική για τα μικροσκοπικά, τον μικρόκοσμο, όπως τον αποκαλείτε;

 

HEISENBERG

Στην φυσική πάντα πιστεύουμε ότι η φύση είναι ενιαία, οι νόμοι της εφαρμόζονται παντού. Η νευτώνεια (ή κλασσική) φυσική δεν είναι απόλυτα σωστή. Η σωστή θεωρία είναι η κβαντική. Αποδεικνύεται όμως ότι, όταν η μάζα των σωμάτων είναι μεγάλη, το αποτέλεσμα είναι να καταλήγουν στα ίδια σχεδόν συμπεράσματα, με την κλασσική να αποτελεί το όριο της νεώτερης φυσικής. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με την θεωρία της σχετικότητας. Και, επειδή οι παλαιές θεωρίες είναι απλούστερες, εξακολουθούμε να τις χρησιμοποιούμε για γεγονότα της καθημερινής ζωής και συνήθεις τεχνολογικές εφαρμογές.

Στον μικρόκοσμο όμως η κλασσική σηκώνει τα χέρια ψηλά. Και για να επανέλθουμε στην αρχή της αβεβαιότητας, το αποτέλεσμα είναι να μη μπορούμε να μιλάμε για καθορισμένες τροχιές των σωματιδίων, παρά μόνον για πιθανότητα να βρεθεί κάπου το σωματίδιο. 

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ

Θα ήταν σκόπιμο να εξηγήσετε στους τηλεθεατές μας, τι ακριβώς εννοείτε, όταν μιλάτε για πιθανότητες.

 

HEISENBERG

Ευχαρίστως να σας εξηγήσω. Θα σας πω πρώτα, για να καταλάβετε καλύτερα, ένα παράδειγμα από την καθημερινή ζωή. Όταν ρίχνουμε κορώνα-γράμματα δεν ξέρουμε τι θα βγει. Όμως λέμε ότι οι πιθανότητες είναι 50-50 (δηλ. ίσες, 1 προς 2 για την κάθε περίπτωση), όταν ρίξουμε πολλές φορές. Αυτός είναι ένας στατιστικός νόμος. Και πάλι δεν είναι απαραίτητο να είναι ακριβώς έτσι. Μπορεί π.χ. στις 100 φορές να βγει 49-51. Τόσο προσεγγίζουμε τις ίσες πιθανότητες, όσο πιο πολλές ρίψεις κάνουμε. Γι’ αυτό ασχολούμαστε με την θεωρία πιθανοτήτων, όπως λέγεται, και την στατιστική, όταν έχουμε μεγάλα πλήθη. Παρόμοια, όταν ρίχνουμε ζάρια, η πιθανότητα να βγει εξάρα είναι 1 προς 6.

Άλλο παράδειγμα: όταν λέμε ότι ο σκύλος ζει λιγότερα χρόνια από τον άνθρωπο, αυτό δεν είναι κάτι απόλυτο (μπορεί ένα σκυλί να ζήσει 20 χρόνια και ένα νήπιο 2 χρονών να πεθάνει και φυσικά δε ξέρουμε τι επιφυλάσσει  η μοίρα σε συγκεκριμένο άτομο), απλά είναι πολύ πιθανότερο ο σκύλος να ζήσει λιγότερα χρόνια από τον άνθρωπο, δηλ. αυτό συμβαίνει τις περισσότερες φορές. Όταν μιλάμε για μέσο όρο της ζωής του ανθρώπου δεν σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι θα ζήσουν τόσα χρόνια. Είναι όμως πολύ πιθανότερο να πεθάνει κάποιος στην 7η δεκαετία της ζωής του, παρά στην 2η. Και αυτός είναι ένας στατιστικός νόμος. Τέτοια θέματα ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Όροι όπως πιθανότητες και στατιστικοί νόμοι ήταν γνωστοί στη φυσική και πριν την κβαντική θεωρία. Να σας πω παράδειγμα. Ξέρουμε ότι τα μόρια κινούνται ακατάπαυστα και τυχαία –επόμενο είναι να γίνονται, όπως στις μπάλες του μπιλιάρδου, αναρίθμητες καραμπόλες- π.χ. αυτό συμβαίνει στα μόρια  αερίου που περιέχεται σε ένα δοχείο. Στην ίδια θερμοκρασία όλα τα μόρια δεν έχουν την ίδια ταχύτητα. Μπορούμε όμως να υπολογίσουμε την μέση ταχύτητα των μορίων. Πάντα θα υπάρχουν μόρια με μεγαλύτερες ή μικρότερες ταχύτητες της μέσης, όμως οι πολύ μεγάλες ή πολύ μικρές ταχύτητες είναι πιο σπάνιες, είναι λιγότερο πιθανές. Επίσης ξέρουμε ότι σε μεγαλύτερη θερμοκρασία η μέση ταχύτητα είναι μεγαλύτερη. Αυτός είναι ένας στατιστικός νόμος. Όμως οι βασικοί νόμοι της κλασσικής φυσικής (π.χ. νόμοι του Νεύτωνα) που αναφέρονται σε ένα σώμα είναι απόλυτα σαφείς (η επίσημη ονομασία είναι ντετερμινιστικοί ή αιτιοκρατικοί)∙ με πιθανότητες και στατιστική ασχολούμαστε όταν έχουμε να κάνουμε με μεγάλα πλήθη, όπως στα πολυάριθμα πλήθη των μορίων ενός αερίου, που είναι αδύνατον (και άνευ ενδιαφέροντος) να ασχοληθούμε με το καθένα. Το ίδιο και στην Οικονομία μιας χώρας εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν ασχολούμαστε με τα οικονομικά του κάθε πολίτη, αλλά μιλάμε π.χ. για μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα κλπ.

Στην κβαντική φυσική τώρα, συμβαίνει οι ίδιοι οι νόμοι να εμπεριέχουν την αβεβαιότητα (δεν είναι ντετερμινιστικοί ή αιτιοκρατικοί) και το αποτέλεσμα είναι να μιλάμε πάντα για πιθανότητες.

Με την ευκαιρία να σας πω για μια άποψη που διαμόρφωσαν νεώτερες γενιές από την δική μου. Ακόμη και στην κλασσική φυσική, που περιγράφει τα μεγάλα σώματα που καταλαβαίνουμε με τις αισθήσεις μας -και όχι τα μικροσκοπικά σωματίδια, την συμπεριφορά των οποίων μόνο η κβαντική φυσική μπορεί να περιγράψει- όταν θέλουμε να προβλέψουμε την μελλοντική συμπεριφορά ενός συστήματος, μόνο με πιθανότητες μπορούμε να το κάνουμε, γιατί παρόλο που, όπως είπαμε, οι νόμοι της είναι σαφείς, οι μετρήσεις μας ποτέ δεν είναι απόλυτα ακριβείς, ούτε και επαρκείς, γιατί χρειάζονται απειράριθμα δεδομένα, ιδίως όταν τα συστήματα είναι πολύπλοκα (αλλά και στα απλά συστήματα δημιουργούνται προβλήματα, και ένας λόγος είναι που τα θεωρούμε μονωμένα, δηλ. να μην επηρεάζονται από το περιβάλλον τους, πράγμα όμως που ποτέ δεν μπορεί να συμβαίνει απόλυτα). Παλαιότερα παρομοίαζαν τον κόσμο με ένα καλοκουρδισμένο ρολόι που η πορεία του θα ήταν προδιαγεγραμμένη, σήμερα όμως ξέρουμε ότι η απόλυτη πρόβλεψη είναι αδύνατη. Αυτά λέει η περίφημη θεωρία του χάους. Για παράδειγμα, όταν οι μετεωρολόγοι θέλουν να προβλέψουν τον καιρό της επόμενης μέρας το κάνουν με ικανοποιητική ακρίβεια, όσο όμως θέλουμε να μιλήσουμε για τις επόμενες μέρες η πιθανότητα επιτυχίας μικραίνει, ώστε πέρα από μια εβδομάδα η πιθανότητα αρχίζει να γίνεται μηδενική. Έτσι λένε ότι μέχρι και το φτερούγισμα μιας πεταλούδας στην Κίνα μπορεί να έχει επίδραση στον καιρό της Ελλάδας!

 

Να επανέλθω τώρα στο θέμα μας, την κίνηση των μικροσκοπικών σωματιδίων, όπως είναι τα ηλεκτρόνια. Η εικόνα που έχουμε για ηλεκτρόνια που γυρίζουν γύρω από τον πυρήνα, όπως οι πλανήτες γύρω από τον Ήλιο, είναι μια πλάνη, ή να το πω καλύτερα, μια πρώτη απλοϊκή προσέγγιση αυτού που συμβαίνει –γενικότερα η κλασσική φυσική είναι, όπως προαναφέραμε, απλώς μια καλή προσέγγιση της πραγματικότητας για τα μεγάλα σώματα, εξηγώντας αρκετά φαινόμενα (όχι όμως όλα), στα πολύ μικρά όμως αποτυγχάνει πλήρως. Ένα ηλεκτρόνιο μπορεί να βρίσκεται σε οποιαδήποτε θέση, όχι όμως με την ίδια πιθανότητα. Οι τροχιές του Bohr είναι απλώς περιοχές όπου υπάρχει η μεγαλύτερη πιθανότητα να το βρούμε και αποκαλούνται τροχιακά. Στην πιο απλή περίπτωση, στο άτομο του υδρογόνου, μπορεί να είναι η επιφάνεια μιας σφαίρας. Η κλασσική έννοια της τροχιάς χάνει το νόημά της. Πολλές φορές ακούγεται ο όρος ηλεκτρονικό νέφος. Μη το πάρετε κυριολεκτικά και φανταστείτε κανένα σύννεφο και τα ηλεκτρόνια σαν τα νεφοσταγονίδιά του! Ή αν θέλετε τα «νεφοσταγονίδια» είναι θέσεις, που πιθανόν να μπορεί να βρεθεί.

 

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ

Θα κάνουμε τώρα ένα κουίζ. Ερώτημα πρώτο: Ποια είναι η πιο «διάσημη ατάκα» του Einstein; Πρώτα όμως ακούστε τα παρακάτω:

Το περίεργο με την κβαντική θεωρία είναι ότι, παρόλο που περιγράφει, όσο καμιά άλλη, πλήθος φαινομένων, όλα όσα παρατηρούμε, πλην αυτών που σχετίζονται με τη βαρύτητα και τον πυρήνα του ατόμου (αν και για την τελευταία περίπτωση ανοίγει τον δρόμο), ερμηνεύει πλήθος πειραμάτων και αμέτρητες τεχνολογικές εφαρμογές την έχουν σαν βάση, είναι η πιο ακατανόητη θεωρία. «Κβαντικό τρελλοκομείο» την χαρακτηρίζει ο Λιγομενίδης. Ακόμη και οι επιστήμονες που την διαμόρφωσαν ομολογούν ότι δεν καταλαβαίνουν γιατί η φύση ενεργεί έτσι. Γιατί φωτόνια και ηλεκτρόνια είναι και κύματα και σωματίδια; Γιατί μόνο με πιθανότητες μπορούμε να μιλάμε και όχι με βεβαιότητες; Αυτά δεν ικανοποιούσαν ορισμένους επιστήμονες, όπως τον Einstein, που είχε πρωτοστατήσει στην θεμελίωσή της, με την εξήγηση του φωτοηλεκτρικού φαινομένου.

Απαντούμε τώρα στο ερώτημά μας: «Ο Θεός δεν παίζει ζάρια». Τι ήθελε να πει; Δεν τον ικανοποιούσαν οι πιθανότητες, πίστευε ότι μπορεί κάτι να λείπει από την θεωρία, ώστε να την κάνει ακριβή. Στον αντίποδα ήταν ο Bohr και η λεγόμενη Σχολή της Κοπεγχάγης, που  πίστευαν ότι «ο Θεός παίζει ζάρια». Και μάλιστα «πειραγμένα» (όλα τα γεγονότα δεν έχουν την ίδια πιθανότητα, κάποιες καταστάσεις είναι πιο πιθανές και αυτές τις πιθανότητες προσπαθούμε να βρούμε). Το ακατανόητο της κβαντικής θεωρίας έγκειται στο ότι κατανοούμε καταστάσεις παρόμοιες με αυτές που είμαστε εξοικειωμένοι, και εδώ έχουμε μια εντελώς νέα κατάσταση. Διατυπώθηκαν απόψεις, για να άρουν τα παράδοξα της θεωρίας, περίεργες, που θυμίζουν επιστημονική φαντασία, από την ύπαρξη αναρίθμητων παραλλήλων συμπάντων, μέχρι του να μη υπάρχει κανένα και να είναι όλα στο μυαλό μας!

 

Το δεύτερο τώρα ερώτημα: Ποια είναι η πιο διάσημη … γάτα της φυσικής; Απάντηση: Η γάτα του Schrodinger (όχι, δεν ήταν το κατοικίδιό του, ήταν η «πρωταγωνίστρια» σε ένα υποθετικό πείραμα -ο Einstein τα έλεγε νοητικά πειράματα). Αλλά, ας ακούσουμε τον ίδιο τον κ. Schrodinger, που έπαιξε μεγάλο ρόλο στην διαμόρφωση της θεωρίας, να μας τα εξηγήσει.

 

SCHRODINGER

Ας φανταστούμε ότι μέσα σε ένα αδιαφανές κουτί έχουμε κλείσει μια γάτα και δίπλα της ένα όπλο που την σημαδεύει και που εκπυρσοκροτεί μόνον όταν ανιχνευτεί ραδιενέργεια από ραδιενεργό υλικό, που επίσης υπάρχει μέσα στο κουτί. Είναι γνωστό ότι κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς θα διασπαστεί ένας πυρήνας του ραδιενεργού υλικού (πρόκειται για κβαντικό φαινόμενο). Πριν ανοίξουμε το κουτί για να δούμε τι συνέβη με τη γάτα, αυτή πρέπει να είναι, κατά την κβαντική θεωρία, ταυτόχρονα νεκρή και ζωντανή! Είναι σα να λέγαμε ότι μέσα στο κουτί έχουμε δυο … φαντάσματα, που, μόνον όταν το ανοίξουμε και δούμε, ζωντανεύει το ένα! Παρόμοια, ένα φωτόνιο ή ηλεκτρόνιο είναι και κύμα και σωματίδιο. Μόνον όταν κάνουμε τη μέτρηση σε συγκεκριμένο πείραμα, θα φανεί ποια προσωπικότητα εμφανίζει.

Το πείραμα της γάτας, με την «τρελή» πρόβλεψη που κάνει για την κατάστασής της πριν ανοίξουμε το κουτί, ίσως μας δείχνει τις ελλείψεις της κβαντικής θεωρίας.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ

Ευχαριστούμε κ. Schrodinger.

Το «κβαντικό τρελλοκομείο» όμως μας επιφυλάσσει και άλλα παράξενα. Είναι δυνατόν κάποια φωτόνια που γεννήθηκαν σχεδόν μαζί, και ακολούθως απομακρύνθηκαν πολύ, να παρουσιάζουν ένα είδος … τηλεπάθειας! Αυτό ισχυρίζεται η Σχολή της Κοπεγχάγης για μια περίπτωση που προτάθηκε σαν νοητικό πείραμα από τον Einstein και συνεργάτες του (γνωστό σαν πείραμα EPR), ο οποίος είχε άλλη άποψη επ’ αυτού, γιατί δεν μπορούσε να συμβιβαστεί με την ιδέα του «τρελλοκομείου». Πειράματα όμως που γίνανε αργότερα δεν τον δικαίωσαν. Εμείς δεν θα ασχοληθούμε περισσότερο με αυτά, γιατί φοβάμαι ότι θα χρειαζόταν να κλείσουν και μας εκεί μέσα!

*

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ

Ενώ αυτά τα συνταρακτικά συμβαίνουν με την κβαντική θεωρία, μη ξεχνάμε ότι αυτή αναφέρεται όχι μόνο στο φωτόνιο και το ηλεκτρόνιο, αλλά και στο πρωτόνιο, το νετρόνιο (άρα σε όλη την ύλη, αφού αποτελείται από αυτά, αλλά, επειδή τα σώματα που αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας έχουν συνολική μάζα μεγάλη, οι κβαντικές ιδιαιτερότητες δεν γίνονται αισθητές τότε).

Για την συμμετοχή του πρωτονίου και νετρονίου στις τρομοκρατικές επιθέσεις θα πούμε στη συνέχεια.

Ας παρακολουθήσουμε λοιπόν το τρίτο μέρος του αφιερώματος.

 

 

ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΡΕΠΟΡΤΕΡ

Στο κανάλι μας πήραμε ένα τηλεφώνημα από άγνωστο, που προειδοποιεί για έκρηξη που θα συμβεί σε λίγα λεπτά. Πράγματι σε λίγο ακούστηκε εκκωφαντικός κρότος. Προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε κτίρια.

Σε λίγες μέρες εστάλη, επίσης στο κανάλι μας, προκήρυξη από μια νέα οργάνωση, που υπογράφεται «Πυρήνες του Ατόμου». Από το ύφος της προκήρυξης, που είχε ομοιότητες με αυτό της «Ομάδας Ηλεκτρικών Φορτίων», συμπεραίνουν οι αστυνομικοί ότι υπάρχει διασύνδεση των οργανώσεων αυτών.

Οι βομβιστικές επιθέσεις συνεχίστηκαν.

Η πρόβλεψη των αστυνομικών επαληθεύτηκε. Νέα προκήρυξη υπογράφεται «Επαναστατικές Ταξιαρχίες Στοιχειωδών Σωματιδίων», όπου γνωστοποιείται η συνένωση των δύο προηγουμένων οργανώσεων σε μια ευρύτερη ομάδα και προαναγγέλλονται νέα χτυπήματα.

Η Αντιτρομοκρατική ετέθη επί ποδός. Αξιόλογα στελέχη της παρουσίασαν σοβαρές επιτυχίες.

Ο κ. Rutherford, όπως είχαμε προαναφέρει, με τις έρευνες που έκανε, είχε εντοπίσει θετικά ίχνη σε μια μικρή περιοχή στο κέντρο του ατόμου, τον λεγόμενο πυρήνα, και όχι όπως παλαιότερα κάποιοι υπέθεταν σε όλο τον χώρο του ατόμου.

Περαιτέρω έρευνες έδειξαν ότι εκεί στον πυρήνα είναι τα «ιδιαίτερα διαμερίσματα» νέου μέλους της τρομοκρατικής οργάνωσης, του επονομαζόμενου πρωτονίου. Κατόρθωσε να προσδιορίσει και τα χαρακτηριστικά του: είναι πολύ βαρύτερο του ηλεκτρονίου, σχεδόν 2000 φορές, έχει φορτίο σε ποσότητα όση και του ηλεκτρονίου, αλλά διαφέρει στο είδος.

Η οργάνωση διαθέτει πολλά κρησφύγετα-άτομα, μεγάλα και μικρά, π.χ. το υδρογόνο έχει θέση μόνο για 1 πρωτόνιο, το οξυγόνο για 8, το ουράνιο για 92.

Ο κ. Rutherford είχε υποψίες για την ύπαρξη ενός ακόμη μέλους χωρίς φορτίο, που το ονόμασε νετρόνιο (σημαίνει ουδετερόνιο). Παρά την απηνή καταδίωξή του, δεν κατόρθωσε να το εντοπίσει. Αργότερα όμως ο νεώτερος συνεργάτης του κ. Chadwick, σε μια επιχείρηση που έστησε, εξακρίβωσε την συμμετοχή του νετρονίου στην οργάνωση «Επαναστατικές Ταξιαρχίες Στοιχειωδών Σωματιδίων» και βρήκε ότι ζυγίζει όσο περίπου και το πρωτόνιο. Τα νετρόνια συγκατοικούν με τα πρωτόνια στον πυρήνα –αποτελούν, όπως είπαμε, την υποομάδα «Πυρήνες του Ατόμου»- και εκτιμάται ότι, μαζί με το ηλεκτρόνιο, ανήκουν στον σκληρό πυρήνα της οργάνωσης.

 

Παρατηρήθηκε ακόμη ότι τα μέλη αυτά (πρωτόνιο και νετρόνιο) δεν αναλαμβάνουν συχνά δράση (όταν όμως αναλάβουν του δίνουν και καταλαβαίνει, όπως θα δούμε παρακάτω). Το νετρόνιο μάλιστα, μη έχοντας φορτίο, είναι πιο ανενεργό. Σπάνια βγαίνουν από το άντρο τους.

Ο υπ’ αριθμόν ένα εκτελεστής της οργάνωσης είναι το ηλεκτρόνιο, που συχνά κάνει εξορμήσεις και αναλαμβάνει τις περισσότερες τρομοκρατικές δράσεις.

Θα αναφέρουμε μερικά περιστατικά στα οποία συμμετείχαν τα νέα αυτά μέλη.

 

Συνήθως εξέρχονται από τον πυρήνα ομάδες, αποτελούμενες από δύο πρωτόνια και δύο νετρόνια, οι οποίες είναι γνωστές με την ονομασία ακτίνες α ή πυρήνες ηλίου.

Τέτοιες εξόδους, ως επί το πλείστον από μεγάλα κρησφύγετα, τις οποίες αποκαλούμε ραδιενέργεια, έχει ερευνήσει η ειδική ερευνήτρια Μαρία Κιουρί. Έχει συστηματικά παρακολουθήσει το οίκημα-άτομο ραδίου.

Θα αναφέρουμε ένα αξιοπερίεργο σε μια τέτοια έξοδο. Καλύτερα όμως να μας τα πει η ίδια η κ. Μαρία Κιουρί.

 

ΜΑΡΙΑ ΚΙΟΥΡΙ

Προτού αναφερθώ στο θέμα μας, πρέπει να διευκρινίσω κάποια πράγματα, σχετικά με τα κρησφύγετα- άτομα. Υπάρχει ένας φράχτης γύρω στο άτομο και ένας άλλος γύρω από τον πυρήνα. Μόνο που δεν είναι φτιαγμένος από κάποιο υλικό, σχετίζεται με πεδία δυνάμεων (που επαναφέρουν πίσω ένα σωματίδιο που πάει να φύγει έλκοντάς το) και είναι γνωστός με το όνομα φράγμα δυναμικού. Αυτός ο φράχτης δεν έχει πόρτα. Έτσι, τα σωματίδια αναγκάζονται να τον υπερπηδούν. Θα αναφερθούμε πρώτα στον εξωτερικό φράχτη, που είναι ο χαμηλότερος. Τα ηλεκτρόνια τον υπερπηδούν εύκολα. Πρέπει βέβαια να πάρουν κάποια φόρα, στη γλώσσα μας λέμε να αυξήσουν την ενέργειά τους, να δυναμώσουν θα λέγαμε απλοϊκά, και ένα τρόπος να το επιτύχουν είναι … τρώγοντας ένα φωτόνιο και παίρνοντας την ενέργειά του. Αυτή η έξοδος είναι γνωστή με το όνομα ιονισμός με απορρόφηση ακτινοβολίας. Άλλος τρόπος είναι να τα προσεγγίσει άλλος σύντροφος-ηλεκτρόνιο, δίνοντάς του … ένα χεράκι για να αποδράσει, οπότε λέμε ότι γίνεται ιονισμός με κρούση.

Ο εσωτερικός φράχτης γύρω από τον πυρήνα είναι πολύ πιο ψηλός. Χρειάζεται να αποκτήσουν οι «ένοικοι» του πυρήνα τεράστια ενέργεια. Όμως συμβαίνει εδώ ένα περίεργο. Μερικοί κατορθώνουν, χωρίς να τον υπερπηδούν, να διαπερνούν τον φράχτη, λες και είναι … φαντάσματα. Μοιάζει σαν να έχουν βρει μια τρύπα, ένα τούνελ στο φράχτη και βγαίνουν σχετικά εύκολα (πολύ δυσκολότερα όμως από τα ηλεκτρόνια). Αυτό το κόλπο που κάνουν λέγεται φαινόμενο σήραγγας. Πώς όμως γίνεται αυτό; Η φυσική του Νεύτωνα αδυνατεί να το εξηγήσει. Η κβαντική θεωρία όμως το προβλέπει. Δεν μπορώ να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς γίνεται. Θα σας πω μόνο μια παρομοίωση. Πώς θα σας φαινόταν, αν βλέπατε το αυτοκίνητό σας, που ήταν μέσα στο γκαράζ, ξαφνικά να βρεθεί έξω;  

Η ομάδα των τεσσάρων, το σωμάτιο α, όταν βγει έξω, δεν διστάζει κάνει επιθέσεις αυτοκτονίας, πέφτοντας σαν καμικάζι πάνω σε άλλους πυρήνες. Τότε γίνεται μια τρομερή αναστάτωση, που λέγεται πυρηνική αντίδραση. Μια τέτοια περίπτωση ήταν η επίθεση πυρήνων ηλίου (σωμάτια α) σε πυρήνα αζώτου. Τότε είχε κυκλοφορήσει μια φήμη ότι ήταν … προβακάτσια η υπόθεση, ήταν έργο της Αστυνομίας, διαδόθηκε μάλιστα ότι υπεύθυνος ήταν ο αστυνόμος  κ. Rutherford, που προκάλεσε την πρώτη τεχνητή πυρηνική αντίδραση. Σε μια άλλη περίπτωση πυρήνες ηλίου χτυπήσανε πυρήνα βηρυλλίου. Και πάλι κυκλοφόρησε ένα σενάριο συνομωσίας, ότι οι πυρήνες ηλίου ήταν … βαλτοί από τον  κ. Chadwick προκειμένου να παγιδέψει νετρόνια. (Αυτή είναι η μισή αλήθεια∙ πράγματι οι παραπάνω αστυνομικοί έπαιξαν ρόλο, όμως η πραγματικότητα είναι ότι έστησαν παγίδα στους πυρήνες ηλίου για να δουν πώς θα αντιδράσουν, όταν πέσουν στους προαναφερθέντες πυρήνες). Αλλά και άλλοι πυρήνες, με πλήρωμα πρωτόνια και νετρόνια έχουν πέσει όχι στους … διδύμους πύργους, αλλά σε άλλους πυρήνες, προκαλώντας τεράστιες εκρήξεις.

Γενικά, υπάρχουν πολλών ειδών πυρηνικές αντιδράσεις, που συμβαίνουν όταν συγκρούονται πυρήνες. Γίνεται τότε ανακατατάξεις και οι αρχικοί πυρήνες μεταμορφώνονται σε άλλους, με διαφορετικό αριθμό πρωτονίων και νετρονίων.

Να σας διευκρινίσω όμως κάτι. Κάθε σύγκρουση πυρήνων δεν έχει πάντα σαν αποτέλεσμα πυρηνική αντίδραση. Να εξηγήσουμε γιατί. Ας πάρουμε σαν παράδειγμα την επίθεση που μπορεί να κάνει ένα πρωτόνιο μικρής ταχύτητας σε ένα πυρήνα λιθίου. Αποκρούεται ο εισβολέας για τον εξής λόγο: Θυμηθείτε τους φράχτες στο άτομο. Καλύτερα να πούμε ότι το άτομο είναι ένα κάστρο που περιβάλλεται από δύο τείχη –πεδία δυνάμεων που ασκούν απώσεις, όπως αποκαλούνται επισήμως. Το εξωτερικό τείχος, καθώς είναι χαμηλό, διαπερνιέται εύκολα, όμως το εσωτερικό που περιβάλλει τον πυρήνα είναι πολύ ψηλότερο. Έτσι ο εισβολέας αποκρούεται και το βάζει στα πόδια. Όταν όμως έχει μεγάλη ταχύτητα, πέφτει το κάστρο. Ομάδα της Αντιτρομοκρατικής, παρακολουθώντας ένα πρωτόνιο και θέλοντας να διαπιστώσει πώς θα δρούσε, αν κινούνταν πιο γρήγορα, έβαλε στο δρόμο του ηλεκτρικό πεδίο, το οποίο επιταχύνει όποιον έχει ηλεκτρικό φορτίο (το μέσο που χρησιμοποίησε λέγεται επιταχυντής) και στη συνέχεια λίθιο. Τότε διαλύθηκε το κάστρο του λιθίου και στα συντρίμμια του βρέθηκαν πυρήνες ηλίου. Η επιχείρηση αυτή είναι γνωστή σαν η πρώτη πυρηνική αντίδραση που έγινε με τεχνητώς επιταχυνθέντα βλήματα. Βλήματα συνηθίζουν να λένε τα πρωτόνια ή άλλα σωματίδια που πέφτουν σε πυρήνες.

Όταν κάνουν επίθεση νετρόνια (ή, αν εκφραστούμε με τον προηγούμενο τρόπο, οι τρομοκράτες ρίξουν βλήματα νετρονίων) μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικά. Το κάστρο δεν μπορεί να τα αποκρούσει∙ το τείχος είναι διαφανές για αυτά, όπως το γυαλί για το φως. Στην επίσημη γλώσσα εκφράζονται λέγοντας ότι τα νετρόνια, μη έχοντας φορτίο, δεν απωθούνται από πυρήνες και μπορούν να τους πλησιάσουν εύκολα και να ενσωματωθούν σ’ αυτούς. Θα σας περιγράψω μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση. Όταν ένα νετρόνιο μπει σε ένα είδος πυρήνα ουρανίου δίνει το έναυσμα για μια τρομερή έκρηξη. Τέτοια γεγονότα συμβαίνουν σε ορισμένες ατομικές βόμβες και στους πυρηνικούς αντιδραστήρες και λέγονται σχάσεις.

Τα πρωτόνια (αλλιώς πυρήνες υδρογόνου) προκαλούν ακόμη πιο τρομερά περιστατικά. Με μια περίπλοκη διαδικασία, που λέγεται σύντηξη, όπου συγκρούονται μεταξύ τους, τελικά σχηματίζουν μια μεγαλύτερη ομάδα, ένα πυρήνα ηλίου. Το πιο αξιόλογο όμως είναι ότι η ομάδα που προκύπτει είναι πολύ πιο δυναμική από τα μέλη που την απαρτίσανε. Αυτό το εκφράζουνε λέγοντας ότι ο παραγόμενος πυρήνας αποκτά τεράστια ενέργεια. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να κάνει πολύ ζέστη. Μιλούμε όμως για θερμοκρασίες, όχι κάποιων δεκάδων βαθμών Κελσίου, αλλά για … δεκάδες εκατομμυρίων. Αλλιώς, οι πυρήνες υδρογόνου, που είναι σε διαρκή κίνηση και επόμενο είναι να συγκρούονται μεταξύ τους, δεν παθαίνουν τίποτε, γιατί δεν έχουν τότε πολύ μεγάλη ταχύτητα. Σύντηξη πυρήνων υδρογόνου συμβαίνει στις υδρογονοβόμβες, τις πιο ισχυρές βόμβες που έχουν φτιαχτεί. Στη φύση όμως είναι καθημερινό φαινόμενο στην καρδιά των άστρων, όπως του Ήλιου. Η παραγόμενη ενέργεια φθάνει στη Γη με μορφή φωτός. Είναι η γνωστή μας ηλιακή ενέργεια.

Να πω και κάτι που σχετίζεται με πιθανότητες, όπως σας έχει μιλήσει προηγουμένως ο κ. Heisenberg. Το φαινόμενο της ραδιενέργειας, κατά το οποίο μεταμορφώνεται ο πυρήνας, καθώς εξέρχονται από αυτόν σωματίδια (γνωστά σαν ακτίνες α,β,γ), υπακούει σε ένα νόμο που είναι στατιστικός και αναφέρεται στον ρυθμό των διασπάσεων. Δε θα σας τον περιγράψω για να μη σας κουράσω. Θα σας πω μόνον ένα παράδειγμα. Από μια αρχική ποσότητα πυρήνων ραδίου, που ως γνωστόν είναι ραδιενεργό, μετά 1600 έτη θα απομείνουν οι μισοί πυρήνες. Αυτό είναι το πιθανότερο να συμβεί. Δεν ξέρουμε όμως ποιοι πυρήνες θα είναι αυτοί. Ένας συγκεκριμένος πυρήνας δεν ξέρουμε πότε θα διασπαστεί, όπως δεν ξέρουμε πότε ένας άνθρωπος θα πεθάνει.

 

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΡΕΠΟΡΤΕΡ

Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που μας είπατε. Ευχαριστούμε πολύ.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΕΡΟΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΡΕΠΟΡΤΕΡ

Το ηλεκτρόνιο, όταν βγαίνει από το κρησφύγετό του, προκαλεί πολλά επεισόδια∙  όχι μόνον σε ηλεκτρικά κυκλώματα. Εμπλέκεται και σε περιστατικά, γνωστά σαν χημικά φαινόμενα (ή χημικές αντιδράσεις). Να πούμε λίγα επ’ αυτού.

Πολλές φορές ηλεκτρόνια μπαινοβγαίνουν από το ένα άτομο στο άλλο. Η έξοδος ηλεκτρονίου λέγεται οξείδωση και η είσοδος αναγωγή. Ας δούμε ένα παράδειγμα. Ένα ηλεκτρόνιο φεύγει από ένα άτομο νατρίου (οπότε γίνεται, όπως λέμε, θετικό ιόν) και μπαίνει σε ένα άτομο χλωρίου (που γίνεται αρνητικό ιόν). Τα ιόντα αυτά, καθώς έχουν ετερώνυμο φορτίο, έλκονται. Η ομάδα των ιόντων αυτών λέγεται χλωριούχο νάτριο, το γνωστό μας αλάτι. Άλλο παράδειγμα είναι ο σχηματισμός ενός μορίου νερού από δύο άτομα υδρογόνου και ένα οξυγόνου. Και εδώ οι μετακινήσεις των ηλεκτρονίων είναι που φέρνουν αυτό το αποτέλεσμα. Ανάλογα με την περίπτωση, σχηματίζονται μόρια μικρά ή μεγάλα, μερικά μάλιστα είναι τεράστια συγκροτήματα ατόμων, όπως τα μόρια του αμύλου, της κυτταρίνης, των πρωτεϊνών, του DNA.

Στους ζωντανούς οργανισμούς συμβαίνουν διαρκώς χημικά φαινόμενα. Έτσι τα ηλεκτρόνια και οι μετακινήσεις τους σχετίζονται στενά και με το φαινόμενο της ζωής. Ένα παράδειγμα είναι η φωτοσύνθεση που κάνουν τα φυτά. Και εδώ τα ηλεκτρόνια «βάζουν το χεράκι τους». Η διαδικασία όμως, είναι τόσο πολύπλοκη, ώστε, παρότι πολύ ενδιαφέρουσα, δεν θα πούμε περισσότερα επ΄ αυτού.

Τα ηλεκτρόνια επίσης μπορούν να προκαλέσουν επεισόδια κατά τα οποία γεννιούνται φωτόνια, δηλ. παράγεται φως, όταν πέσουν με κατάλληλη ενέργεια σε άτομα και δώσουν μέρος της ενέργειάς τους στα ηλεκτρόνια του ατόμου προτού φύγουν. Τότε τα τελευταία, αλλάζοντας τροχιά, εκπέμπουν την ενέργεια που πήραν με μορφή φωτονίου. Τέτοια γεγονότα συμβαίνουν σε σωλήνες φωτεινών διαφημίσεων που περιέχουν το αέριο νέον, στην ανώτερη ατμόσφαιρα κοντά στους πόλους που σχηματίζουν το πολικό σέλας κλπ. Μέχρι και ο σχηματισμός της εικόνας στην τηλεόραση οφείλεται σε στρατιά ηλεκτρονίων που ορμούν πάνω στην οθόνη. Όλα τα παραπάνω φαινόμενα τα ερμηνεύει όχι η φυσική του Νεύτωνα, αλλά η κβαντική θεωρία.

Στο μεταξύ ανακοινώθηκε η σύλληψη του ηλεκτρονίου και του πρωτονίου. Αποδείχθηκε ότι δεν ήταν πολύ δύσκολη υπόθεση, μια και δεν τρέχουν τόσο, όσο το φωτόνιο, οπότε η καταδίωξη έφερε αποτελέσματα. Για την παγίδευσή τους μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν μαγνητικά πεδία που τα αναγκάζουν να κάνουν κυκλικές τροχιές μέσα στην παγίδα.

Να σημειώσουμε όμως, δεν συνελήφθησαν όλα τα αδέλφια τους (θυμίζουμε ότι έχουν αναρίθμητα πανομοιότυπα αδέλφια, όλα εν δράσει∙ καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί).

Προηγουμένως είχαν εντοπιστεί και οι γιάφκες τους σε κάποια κρησφύγετά τους. Όταν έκανε έφοδο η Αστυνομία βρήκε πολλά βλήματα, όπως σωμάτια α, νετρόνια κλπ, αποθηκευμένα στον πυρήνα.

Φυσικά αποφασίστηκε η προφυλάκισή τους. Η φυλακή μοιάζει πολύ με το κρησφύγετό τους, το οποίο είναι πραγματικό φρούριο, με τους ψηλούς φράχτες που διαθέτει, όπως είχαμε προαναφέρει.

Δεν πέρασε όμως πολύς καιρός και ένα ηλεκτρόνιο κατόρθωσε να δραπετεύσει! Αυτό έγινε με την βοήθεια συνεργού απ’ έξω (ενός ηλεκτρονίου-αδελφού του). Ακολούθησε και άλλο ηλεκτρόνιο. Αυτό το ‘σκασε με την βοήθεια ενός φωτονίου. Επισήμως η πρώτη δραπέτευση αποκαλείται ιονισμός με κρούση και η δεύτερη ιονισμός με απορρόφηση ακτινοβολίας. Στις αποδράσεις βοήθησε το γεγονός ότι τα κελιά των ηλεκτρονίων είναι κοντά στο εξωτερικό τείχος, το οποίο δεν είναι και τόσο ψηλό. Αντίθετα κανένα πρωτόνιο δεν έχει δραπετεύσει, γιατί τα κελιά τους είναι στο εσωτερικό της φυλακής, το οποίο περιβάλλεται από πολύ υψηλότερο τείχος. Όμως, όπως γνωμάτευσε η κ. Curie, δεν είναι αδύνατη και αυτών η απόδραση, είναι όμως πολύ δυσκολότερη. Θυμηθείτε και τη συνέντευξη που είχε δώσει προ καιρού.

 *

 ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΕΜΠΤΟ ΜΕΡΟΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΡΕΠΟΡΤΕΡ

Το πρωτόνιο διαπιστώθηκε ότι κάνει συχνά ταξίδια στο διάστημα, τρέχοντας με αφάνταστη ταχύτητα. Πολλές φορές έρχεται από πολύ μακρινούς τόπους, που απέχουν από τη Γη έτη φωτός. Εισβάλει στην ατμόσφαιρά της, και τότε είναι γνωστό σαν κοσμικές ακτίνες.

 

Ο αστυνόμος κ. Dirac είχε σοβαρές υποψίες για την ύπαρξη ενός ακόμη μέλους της οργάνωσης, το οποίο μοιάζει καταπληκτικά στο ηλεκτρόνιο, με τη μόνη διαφορά ότι είναι θετικό, αντί αρνητικό, ένα αντιηλεκτρόνιο, θα λέγαμε, που του δόθηκε το όνομα ποζιτρόνιο. Η πρόβλεψή του στηριζόταν στη θεωρία του, η οποία «πάντρευε» την κβαντική θεωρία με την ειδική θεωρία της σχετικότητας του Einstein. Ισχυριζόταν ότι σε κάθε σωματίδιο αντιστοιχεί και ένα αντισωματίδιο, που διαφέρει από το σωματίδιο μόνο στο είδος του φορτίου. Στην ύλη αντιστοιχεί η λεγόμενη αντιύλη.

Λίγο αργότερα ο κ. Anderson εντόπισε το ποζιτρόνιο στις κοσμικές ακτίνες.

Νέες έρευνες στις κοσμικές ακτίνες οδήγησαν στον εντοπισμό και άλλων μελών-αντισωματιδίων, όπως του αντιπρωτονίου.

Αυτά τα μέλη όμως ζουν πολύ λίγο.

Και άλλες έρευνες στις κοσμικές ακτίνες και στα εργαστήρια των φυσικών αποκάλυψαν την ύπαρξη πολυαρίθμων άλλων μελών, με ποικιλία μαζών, σύντομης διάρκειας ζωής (την μετράμε όχι σε χρόνια, σε κλάσματα του δευτερολέπτου!), με ονόματα όπως μιόνια, πιόνια, υπερόνια κλπ.

 

Οι έρευνες, όπως είδαμε,  είχαν αποκαλύψει διασυνδέσεις των ηλεκτρικά φορτισμένων μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης με το φωτόνιο, όπως στην παραγωγή του φωτός, στο φωτοηλεκτρικό φαινόμενο κλπ.

Ιδιαίτερη έμφαση σ’ αυτό έδωσε ο διακεκριμένος αξιωματικός της Αστυνομίας κ. Feynman, που παρουσίασε μια πολύ επιτυχημένη εκδοχή της κβαντικής θεωρίας, την λεγόμενη κβαντική ηλεκτροδυναμική (Q.E.D.). Υποστήριξε  ότι τα φωτόνια είναι αγγελιοφόροι μηνυμάτων μεταξύ ηλεκτρισμένων σωματιδίων, μελών της υποομάδας «Ηλεκτρικά Φορτία» (μέσω αυτών μεταδίδεται η ηλεκτρομαγνητική δύναμη). Την διαδικασία αυτή την απεικονίζει με διαγράμματα, που ονομάζονται «διαγράμματα Feynman».

Μεταξύ μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης ανταλλάσσονται και άλλου είδους μηνύματα (οι φυσικοί λένε ότι αλληλεπιδρούν και με άλλου είδους δυνάμεις, όπως βαρυτικές, ασθενείς και ισχυρές -οι τελευταίες σχετίζονται με πυρηνικά φαινόμενα). Έτσι υποθέτουν οι επιτελείς της Αστυνομίας Φυσικών Ερευνών ότι υπάρχουν και άλλοι αγγελιοφόροι, πλην των φωτονίων.

Πράγματι εντοπίστηκαν στα εργαστήρια του CERN οι μεταφορείς μηνυμάτων των ασθενών δυνάμεων, οι επονομαζόμενοι μποζόνια w και z. Υποστηρίζεται ότι άλλοι αγγελιοφόροι, ονομαζόμενοι γλοιόνια μεταφέρουν μηνύματα των ισχυρών δυνάμεων.

Τέλος, υποθέτουν ότι, ίσως, υπάρχουν και οι αγγελιοφόροι των βαρυτικών δυνάμεων, που τους έδωσαν το όνομα βαρυτόνια. Όμως όσες παρακολουθήσεις έγιναν μέχρι στιγμής δεν διαπίστωσαν την ύπαρξή του.

Έχοντας σαν πρότυπο την κβαντική ηλεκτροδυναμική, διατυπώθηκαν θεωρίες, με τα περίεργα ονόματα, όπως κβαντική χρωμοδυναμική, κβαντική αρωματοδυναμική (επειδή στις ισχυρές το αντίστοιχο του φορτίου είναι το «χρώμα» και στις ασθενείς το «άρωμα»∙ μη πάρετε στην κυριολεξία τους όρους αυτούς! είναι απλώς ονομασίες)

Συμπερασματικά, υπάρχουν πολλά μέλη της οργάνωσης, που μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: σωματίδια ύλης (π.χ. ηλεκτρόνια, πρωτόνια, ποζιτρόνια) και σωματίδια πεδίου, μεταφορείς μηνυμάτων μεταξύ των πρώτων (π.χ. φωτόνιο, γλοιόνιο)

Όλα έχουν την διπλή προσωπικότητα σωματιδίου-κύματος και ανήκουν στο επιχειρησιακό σκέλος της οργάνωσης. Τα πιο ενεργά όμως, που ζουν πολύ, είναι το ηλεκτρόνιο, το πρωτόνιο, το νετρόνιο, που αποτελούν και τον σκληρό πυρήνα της οργάνωσης, καθώς και το συνεργαζόμενο φωτόνιο (επισήμως λέγεται ότι αυτά είναι τα συνήθη συστατικά της ύλης, ενώ τα υπόλοιπα πολύ σπάνια εμφανίζονται). Και όπως έχουμε προαναφέρει, το ηλεκτρόνιο θεωρείται ο κυριότερος εκτελεστής της οργάνωσης.

Υπάρχει όμως το ερώτημα, ποιος είναι ο αρχηγός και εγκέφαλος της οργάνωσης. Το ηλεκτρόνιο είναι βέβαια ψηλά στην ιεραρχία της, αλλά δεν γνωρίζουμε, αν έχει και αρχηγικό ρόλο.

 

Ένα ακόμη μέλος της οργάνωσης εντοπίστηκε. Είναι ένα μέλος-φάντασμα, γιατί πάρα πολύ σπάνια κάνει τρομοκρατικά χτυπήματα και η παρουσία του συνήθως διαφεύγει. Τρέχει με ταχύτητα που κοντεύει αυτήν του φωτός, έχει σχεδόν μηδενική μάζα και καθόλου φορτίο, είναι δηλ. ουδέτερο, σαν το νετρόνιο, γι’ αυτό του δόθηκε το όνομα νετρίνο (μικρό νετρόνιο).

Μυστήριο όμως εξακολουθεί να καλύπτει την πιθανή ύπαρξη αρχηγού.

 

Ένα αξιοπερίεργο παρατηρήθηκε σε κάποιους ραδιενεργούς πυρήνες. Διαπιστώθηκε ότι βγαίνανε απ’ αυτούς ηλεκτρόνια! Αυτό πονοκεφάλιασε τους ερευνητές, γιατί ο πυρήνας είναι απαγορευμένη ζώνη για τα ηλεκτρόνια. Το μυστήριο όμως λύθηκε χάρις στην ικανότητα των στελεχών της Αντιτρομοκρατικής. Διαπιστώθηκε ότι κάνανε κάτι πραγματικά … σατανικό. Ένα νετρόνιο μεταμορφωνότανε σε ένα πρωτόνιο και ένα ηλεκτρόνιο! Μάλιστα το ηλεκτρόνιο συνοδευόταν και από ένα νετρίνο (για την ακρίβεια ήταν το αντινετρίνο). Το πρωτόνιο δεν εγκατέλειπε τον πυρήνα, όπως το ηλεκτρόνιο και το νετρίνο. Υποστηρίζεται ότι στην μεταμόρφωση αυτή έπαιξαν ρόλο τα μποζόνια w.

Γενικά συμβαίνουν πολλών ειδών μεταμορφώσεις από ένα μέλος σε άλλο. Έτσι εξηγείται, γιατί κάποια μέλη είναι βραχύβια. Παράγονται κατά μια μεταμόρφωση και σε λίγο μεταμορφώνονται σε κάτι άλλο.

Τέτοιες μεταμορφώσεις παρατηρήθηκαν στις κοσμικές ακτίνες, καθώς και σε εργαστήρια πυρηνικών ερευνών.

 

Ένα πράγμα φαινόταν να μη πηγαίνει καλά. Ενώ οι αγγελιοφόροι των μηνυμάτων, όπως είδαμε, είναι μόνο 4, υπάρχουν εκατοντάδες είδη μελών. Η εξήγηση που δίνουν τα νεώτερα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής είναι ότι τα σωθικά τους (πλην των ηλεκτρονίων και νετρίνων) περιέχουν (όπως των ανθρώπων καρδιά, στομάχι κλπ) μόνο λίγα είδη «οργάνων» που τα λένε quark. Έτσι εξηγείται και η μεταμόρφωση, τα «όργανα» αναδιατάσσονται και δίνουν άλλα μέλη. Πάντως το καθένα έχει 2 ή 3 «όργανα». Τα πρωτόνια και τα νετρόνια έχουν 3.

 

Εκτός από το δίδυμο σωματίδιο-αντισωματίδιο, υπάρχουν υποψίες ότι υπάρχουν και άλλου είδους «δίδυμα». Το κάθε σωματίδιο έχει και έναν λεγόμενο υπερσυμμετρικό σύντροφο, η ύπαρξη του οποίου, προς το παρόν, καλύπτεται από βαθύ σκοτάδι.

 

Μετά την απόδραση των ηλεκτρονίων, η Αστυνομία ενισχύθηκε με νέες δυνάμεις και εξοπλίστηκε με τελειότερα μέσα. Δείχνοντας απαράμιλλο ζήλο οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής κατάφεραν να εξαρθρώσουν την οργάνωση, συλλαμβάνοντας σχεδόν όλα τα επιχειρησιακώς ενεργά μέλη της.

Όσο για τον υποτιθέμενο αρχηγό μια αχτίδα φωτός διαφάνηκε. Ο εξέχων αστυνόμος κ. Higgs έχει την γνώμη ότι υπάρχει, και είναι ο εγκέφαλος και καθοδηγητής της οργάνωσης, καθώς υποθέτει ότι αυτός εμπνέει τα άλλα σωματίδια στον αγώνα που αναλαμβάνουν (χρησιμοποιείται η έκφραση ότι καθορίζει ποια θα είναι η μάζα του κάθε μέλους), χωρίς ο ίδιος να αναλαμβάνει δράση. Οι συνάδελφοί του μάλιστα του δώσανε το όνομα μποζόνιο Higgs. Στους κύκλους της Αντιτρομοκρατικής είναι γνωστός και ως σωματίδιο του Θεού (αν και, σαν αρχιτρομοκράτης, θα ήταν καλύτερα να τον λέγανε σωματίδιο του … διαβόλου). Όμως, αν υπάρχει, παραμένει ασύλληπτος. Τελευταία έχει οργανωθεί γιγαντιαία επιχείρηση για τον τυχόν εντοπισμό του. Υπάρχουν σοβαρές πληροφορίες ότι πράγματι υπάρχει –εσχάτως μάλιστα διέρρευσε η πληροφορία ότι εντοπίστηκε στην περιοχή του CERN-  αλλά είναι πολύ δύσκολο να συλληφθεί.  Αλλά και αν δεν γίνει αυτό, από πρακτικής πλευράς δεν έχει πολλή σημασία, μια και η οργάνωση κατέστη ανενεργός με την σύλληψη των εκτελεστών της. Περισσότερη σημασία έχει, θα λέγαμε, για το γόητρο της Αστυνομίας.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ

Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται η έναρξη της δίκης των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικές Ταξιαρχίες Στοιχειωδών Σωματιδίων», που όλοι περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον.

Συνδεόμαστε με τα Δικαστήρια και ακούμε τον δικαστικό συντάκτη μας.

 

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΡΕΠΟΤΕΡ

Δεν πρόλαβε καλά-καλά να αρχίσει η πολύκροτη δίκη και συνέβησαν διάφορα ατυχή περιστατικά.

Μόλις κάθισε στο εδώλιο ένας εκ των κατηγορουμένων, το μιόνιο, έπεσε κάτω λιπόθυμος. Ο παριστάμενος γιατρός διαπίστωσε καρδιακή προσβολή, η οποία ήταν μοιραία, γιατί σε λίγο διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Θυμίζουμε ότι πολλά μέλη της οργάνωσης έχουν πολύ μικρή διάρκεια ζωής.

Και το κακό δευτέρωσε. Συνέβη ένα δυστύχημα, κατά το οποίο έχασαν την ζωή τους το ηλεκτρόνιο και το ποζιτρόνιο. Θα σας εξηγήσω τι συνέβη.

Όπως είχε υποπτευθεί ο κ. Dirac, όταν πλησιάσουν δυο αντισωματίδια, γίνεται η λεγόμενη εξαϋλωση, εξαφανίζονται, αλλά στη θέση τους εμφανίζονται δύο φωτόνια -είχε υποστηρίξει μάλιστα και το αντίθετο, την λεγόμενη δίδυμη γένεση, φωτόνιο πολύ υψηλής ενέργειας να μεταμορφωθεί σε δύο αντισωματίδια! Όμως, παρά τα αυστηρά μέτρα φρούρησης και την προσπάθεια να κρατηθούν μακριά, μια ακατανίκητη έλξη τα έκανε να πλησιάσουν και να γίνει το κακό. Τα παραχθέντα φωτόνια το ‘βαλαν στα πόδια και εξαφανίστηκαν αμέσως.

Κατόπιν τούτων έγινε μια μικρή αναβολή της δίκης και πρόταση του εισαγγελέα, που έγινε δεκτή από το προεδρείο, να καθίσουν στο εδώλιο, για λόγους ασφαλείας, μόνο τα μακρόβια μέλη της οργάνωσης, δηλ. το πρωτόνιο, νετρόνιο και ηλεκτρόνιο -φέρανε άλλο ηλεκτρόνιο, μια και, όπως ξέρουμε, αυτά είναι πολυάριθμα και οι παρακαθήμενοι στο εδώλιο κατηγορούμενοι είναι οι αντιπρόσωποι των αδελφών τους- να αποκλειστούν δηλ. τα αντισωματίδια και κάποια άλλα μέλη πολύ βραχύβια. Αυτό δεν έχει και μεγάλη σημασία, μια και τα μέλη αυτά είχαν περιφερειακό ρόλο, εν αντιθέσει με τα πρωτοκλασάτα στελέχη που παρακάθονται στο εδώλιο. Ειδική μέριμνα λήφθηκε και για το νετρόνιο, διότι όταν κυκλοφορεί ελεύθερο δεν περνάει τέταρτο της ώρας και μεταμορφώνεται σε πρωτόνιο και ηλεκτρόνιο. Όταν όμως είναι παρέα με πρωτόνια δεν συμβαίνει αυτό. Έτσι δέθηκε με χειροπέδες με ένα πρωτόνιο (οι ειδικοί λένε ότι αποτελούν τότε πυρήνα δευτερίου, σπάνιου είδους υδρογόνου, με ένα πρωτόνιο και ένα νετρόνιο). Το φωτόνιο είχε ήδη εκδικαστεί, όπως θυμόμαστε. Επίσης το νετρίνο απουσιάζει, γιατί είναι δύσκολο να συλληφθεί, μια και τρέχει τόσο πολύ και δεν θα άξιζε τον κόπο η καταδίωξή του, αφού πολύ σπανίως πραγματοποιεί αδικήματα, οπότε αποφασίστηκε να του δοθεί χάρη.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ

Έχει ήδη αρχίσει η δίκη και βρίσκεται σε εξέλιξη. Παρακολουθήστε μερικά στιγμιότυπα. Ακούμε την απαγγελία της κατηγορίας από τον εισαγγελέα.

 

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

Το ηλεκτρόνιο κατηγορείται για τις εξής αξιόποινες πράξεις: εμπρησμούς σε αντιστάτες στα ηλεκτρικά κυκλώματα, άσκηση βίας σε ηλεκτροκινητήρες, εξαπόλυση κεραυνών σε αέρια όταν τα διέσχιζε, μ’ άλλα λόγια φωτεινών φαινομένων, όπως δημιουργία του πολικού σέλαος, παραγωγή ακτίνων laser, φωτός διαφόρων χρωμάτων σε σωλήνες με αραιωμένα αέρια, παραγωγή δηλητηριωδών και μη αερίων, αλλά και υγρών και στερεών ουσιών, γενικότερα πρόκληση χημικών αντιδράσεων, οι οποίες ελάμβανον χώραν και στα χωρίς ζωή σώματα και στα ζωντανά, δηλ. πρόκληση βιολογικών φαινομένων στην δεύτερη περίπτωση.

Το πρωτόνιο και το νετρόνιο για πρόκληση εκρήξεων σε πυρήνες, συγκεκριμένα φαινόμενα ραδιενέργειας, σχάσης, σύντηξης και ποικίλων άλλων πυρηνικών αντιδράσεων, που έλαβαν χώραν κυρίως σε πυρηνικούς αντιδραστήρες, ατομικές βόμβες, στο εσωτερικό των άστρων, σπανιότερα δε και σε άλλα μέρη, όπως στην ατμόσφαιρα.

Και οι τρείς κατηγορούνται για σύσταση και συμμετοχή σε συμμορία.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ

Να σημειώσουμε ότι έγινε δεκτό από το Δικαστήριο το ελαφρυντικό, ότι οι κατηγορούμενοι, και κυρίως τα πρωτόνια δέχθηκαν, στα πλαίσια ειλικρινούς μεταμέλειας, να συνεργαστούν για τον εντοπισμό του πιθανού μυστηριώδους αρχηγού. Συγκεκριμένα στις επιχειρήσεις που θα οργανωθούν εντός ολίγου στο CERN, κέντρο πυρηνικών ερευνών στη Γενεύη, καθώς και σε ένα άλλο στο Σικάγο των ΗΠΑ. Εκεί θα προπονηθούν πρώτα να τρέχουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα σε ειδικά στάδια, αποκαλούμενα επιταχυντές. Μετά θα συγκρουστούν μεταξύ τους, οπότε υπάρχει το ενδεχόμενο να εμφανιστεί κάποια στιγμή ο μεγάλος αρχηγός, ο οποίος απαιτεί ειδικές συνθήκες για να βγει στο προσκήνιο. Λέγεται ότι τότε θα επικρατούν τέτοιες συνθήκες, οι οποίες θα μοιάζουν με αυτές των πρώτων στιγμών της Δημιουργίας του Σύμπαντος, οπότε η παρουσία του ήταν έκδηλη. Ίσως εντοπιστούν ακόμη και οι υποτιθέμενοι υπερσυμμετρικοί σύντροφοι.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ

Μόλις εξεδόθη η απόφαση του δικαστηρίου. Όπως ήταν αναμενόμενο, η ετυμηγορία των ενόρκων για τα μέλη της οργάνωσης ήταν «ένοχοι, με καταλογισμό ελαφρυντικών». Η έκπληξη όμως μας ήρθε από την ανακοίνωση της ποινής που επιβλήθηκε από το Δικαστήριο. Ας την ακούσουμε.

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Οι παριστάμενοι στο εδώλιο ηλεκτρόνιο, πρωτόνιο και νετρόνιο είναι οι αντιπρόσωποι των δισεκατομμυρίων, … , δισεκατομμυρίων διδύμων αδελφών τους, οι οποίοι, όντας τόσο πολλοί είναι αδύνατον να χωρέσουν σε οποιαδήποτε φυλακή. Έγινε η πρόταση να εγκλεισθούν στην υψίστης ασφαλείας φυλακή «Μαύρη Τρύπα», από όπου κανείς δεν μπορεί να δραπετεύσει, η οποία όμως προς το παρόν, είναι δύσκολο να κατασκευαστεί. Άλλη πρόταση, να τους επιβληθεί κατ’ οίκον περιορισμός, δεν εκρίθη ικανοποιητική, γιατί παρόλη την φρούρηση, η οποία σημειωτέον απαιτεί τεράστιες δυνάμεις, οι δράστες είναι ικανοί να δραπετεύουν, κυρίως το ηλεκτρόνιο. Έτσι λοιπόν προτιμήθηκε να καταδικαστούν σε καταναγκαστικά έργα. Βέβαια, καθώς στον σημερινό πολιτισμένο κόσμο μας δεν υπάρχουν κάτεργα, απλά θα προσφέρουν κοινωνικό έργο, λαμβανομένων υπ’ όψιν και των ελαφρυντικών. Συγκεκριμένα, το ηλεκτρόνιο θα προσφέρει τις υπηρεσίες του, εργαζόμενο σε διάφορες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, όπως να ζεσταίνει νερό, να κινεί τραίνα, να παράγει φως, να σχηματίζει την εικόνα στην τηλεόραση, να μας βοηθά να βλέπουμε τα μικρόβια στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, στην πραγματοποίηση χημικών αντιδράσεων, όπου θα παρασκευάζονται από μέταλλα και πλαστικά μέχρι φάρμακα και σε εργαστήρια, όπου γίνονται βιολογικές έρευνες. Το πρωτόνιο και το νετρόνιο στον πυρηνικό αντιδραστήρα, στην καταπολέμηση κακοήθων όγκων, καθώς και σε εργαστήρια πυρηνικών ερευνών. Με τη βοήθεια όλων θα μελετήσουμε καλύτερα το Σύμπαν. Ιδιαίτερα να τονίσουμε την συμμετοχή των πρωτονίων στο πείραμα στο CERN, στα πλαίσια της έρευνας για πιθανή ύπαρξη και εντοπισμό του μυστηριώδους αρχηγού.

Λύεται η συνεδρίασις.

 

(λίγο καιρό μετά)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ

Διακόπτουμε το πρόγραμμά μας για να σας μεταδώσουμε μια συνταρακτική εξέλιξη στην πολύκροτη υπόθεση της οργάνωσης των στοιχειωδών σωματίων. Μόλις ανακοινώθηκε ότι ο μυστηριώδης αρχηγός εθεάθη στο CERN κατά την διάρκεια παρακολούθησής του από άνδρες της Αντιτρομοκρατικής. Οι έρευνες συνεχίζονται.